Chiropraxie Desimpele

Wat is chiropraxie

Chiropraxie is een discipline binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten.

Chiropraxie is een natuurlijke geneeswijze, die ontstaan is in 1895 en nu bekendheid geniet over de gehele wereld. Het woord chiropraxie is afgeleid van het Griekse woord "cheiros": hand en "pratto": beoefenen. Het betekent dus: "Met de hand beoefenen". De handen zijn dan ook het belangrijkste werkinstrument van de chiropractor.

De grondlegger van de chiropraxie is de Amerikaan Daniel David Palmer (1844-1913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de "Vader van de geneeskunde", namelijk dat de oorzaak van veel klachten in de wervelkolom gezocht kan worden.

De chiropractor betast de wervelkolom op zoek naar bewegingsbeperkingen (ook wel blokkades of subluxaties genoemd). Als er ergens een blokkade is kan dat overal in het lichaam gevolgen hebben. De chiropractor heft deze blokkade op met een precies gedoseerde druktechniek (ook wel adjustments of manipulatie genoemd). Hierbij wordt er met de handen een bepaalde druk op het gewricht uitgevoerd en wordt de bewegingsvrijheid van het gewricht hersteld.

Chiropractische behandelingen zijn geschikt voor jong en oud waarbij gezegd mag worden dat chiropractie geen harde behandeltechniek is. De chiropractor past zijn behandeling geheel aan de patiënt aan.

Chiropraxie is een geneeswijze die zich vooral bezighoudt met de functie van de wervelkolom en de invloed hiervan op het centrale zenuwstelsel. De wervelkolom en de schedel beschermen het ruggenmerg en hersenen; samen het centrale zenuwstelsel genoemd. Het ruggenmerg geeft boodschappen door van de hersenen naar de rest van het lichaam. Als de wervelkolom niet goed functioneert, wordt het moeilijker voor het zenuwstelsel om de signalen correct door te geven. Dit kan mogelijk leiden tot problemen in de gewrichten, de spieren , de organen,…

Als chiropractor zijn we opgeleid om in de eerstelijnszorg te werken. Chiropraxie is een discipline binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, de behandeling en de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten. Met zijn universitaire opleiding is de chiropractor gespecialiseerd in de behandeling van gewrichts-, spier- en aanverwante zenuwaandoeningen, vooral aan de wervelkolom en de omliggende gewrichten. Men kan een chiropractor dus terecht een rugspecialist noemen. Chiropraxie maakt geen gebruik van medicijnen, inspuitingen, infiltraties of operatieve ingrepen. De belangrijkste behandelingsmethode heeft speciale aandacht voor de wervelkolom en bestaat uit snelle, korte, precieze impulsen op een gewricht of spier die gewoonlijk pijnloos verlopen. Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor spierversterkende en mobiliserende oefeningen alsook advies over de algemene nek- en rughygiëne. De chiropractor maakt gebruik van diverse algemeen medische methodes en technieken (zoals bijvoorbeeld orthopedische testen, neurologische testen, evalueren van radiologische onderzoeken,…) maar daarenboven ook van speciale chiropractische technieken.

meer weergeven minder weergeven

Uw eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek wordt een anamnese (vraaggesprek) afgenomen, een chiropractisch onderzoek uitgevoerd en daarna (normaal ook) de eerste behandeling gegeven.

Naast uw voornaamste klacht wordt ook uw algemene gezondheid besproken. Het is zeer interessant indien U vroegere radiologische onderzoeken (röntgenfoto’s, CT of NMR scan) en mogelijke andere onderzoeksverslagen meebrengt.

Vragen over uw algemene gezondheid, vroegere ziektes of ongevallen, uw werksituatie, enz… kunnen eventueel extra informatie geven over de mogelijke oorzaken van uw klachten. Na het lichamelijk onderzoek zal de chiropractor de klachten met u bespreken en het behandelingsplan uitleggen.

De chiropractor behandelt de slecht functionerende gebieden in de wervelkolom en de rest van het lichaam door met korte, snelle beweging van de handen bewegingsbeperkingen op te heffen.

Een chiropractische behandeling heeft als doel het functioneren van het lichaam te verbeteren.

Sommige mensen kunnen de dag na de behandeling ongemak of pijn voelen (vergelijkbaar met de spierstijfheid de dag na een stevige sportinspanning). Maakt u zich geen zorgen als u deze reactie ervaart; het is een natuurlijk en tijdelijk antwoord op de correctie. Na de behandeling zijn er dan ook best een aantal regels op te volgen.

Neem, indien mogelijk, direct na ( en eventueel ook voor) de behandeling een warme douche en neem verder voldoende rust. (Dit versoepelt verkrampte spieren). Houdt er rekening mee dat u zich na een behandeling beter niet zwaar kan inspannen. Plan daarom geen sportactiviteiten en zware lichamelijke activiteiten na een consultatie. Lichte vormen van bewegen zoals wandelen zijn juist wel aan te raden. Vermijd bewegingen waarmee de pijn duidelijk te voelen is en voorkom onverwachte en abrupte bewegingen. Lang zitten of lang stilstaan, slenteren en langdurig dezelfde activiteit uitoefenen zijn vaak af te raden. Regelmatig korte rustpauzes in een correcte positie (bv ruglig met opgetrokken knieën) kunnen noodzakelijk zijn. Toch blijft het belangrijk om voldoende in beweging te blijven.

Verder geeft de chiropractor vaak ook ergonomisch advies en worden bepaalde oefeningen aangeleerd. Deze kunnen een belangrijk onderdeel zijn van het herstelproces en kunnen in een latere fase de kans van het opnieuw optreden van de klachten voorkomen.

meer weergeven minder weergeven

Soorten klachten

De meeste klachten die een chiropractor behandelt zijn pijn in de (lage) rug, nekpijn en hoofdpijn.

De chiropractor is gekwalificeerd om een diagnose te stellen. Hierdoor kan hij zelfstandig beslissen om een behandeling op te starten of – omwille van mogelijke contra-indicaties – door te verwijzen naar de huisarts of een andere zorgverstrekker.

De chiropractor behandelt spier- en gewrichtsklachten. De meest voorkomende klachten waarvoor patiënten de chiropractor raadplegen, zijn acute en chronische lage rugpijn (lumbago, spit, verschot, artrose, overbelasting, enz.), nekpijn, hoofdpijn, whiplash, ischialgie/sciatica, discushernia, schouder- en armklachten, zwangerschapsverwante rugklachten, peesontstekingen en sportblessures.

Daarnaast besteedt de chiropractor veel aandacht aan preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

meer weergeven minder weergeven

Kostprijs en terugbetaling

Tarieven 2018: eerste behandeling 50 EUR, vervolgconsult: 40 EUR

Aangezien wij erkend zijn bij de Belgische Vereniging van Chiropractoren, worden de consultaties door alle mutualiteiten vergoed. De vergoedingen verschillen per mutualiteit en verlopen per kalenderjaar. Gemiddeld is dit €10 per consult en dit 5 tot 10 maal per jaar. Een doorverwijzing van een arts geeft geen recht op meerdere terugbetalingen. Meer informatie kan u bekomen bij uw mutualiteit of in de praktijk.

Sommige verzekeringen voorzien een bijkomende terugbetaling voor chiropractie.: DKV voorziet een tegemoetkoming van 80% op uw consultatie indien u een A2+ (ambulante kosten) heeft Partena en het OZ vergoeden recent via een extra verzekering (Medicalia) ook 75% van de kosten voor chiropraxie .

Andere verzekeringen (bijv. Exxon, Dexia) kunnen in bepaalde gevallen een tegemoetkoming voorzien. Indien uw klacht het gevolg is van een arbeidsongeval, kan u in aanmerking komen voor bijkomende terugbetaling. Dit moet eerst worden aangevraagd aan de verzekering.

De juiste attesten worden na de behandeling meegegeven.

meer weergeven minder weergeven